úterý 27. ledna 2009

Havlova skripta 1988

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE
Nositelka Řádu práce

ÚSTAV MARXISMU-LENINISMU

Dějiny ekonomických teorií

Na zpracování textu se podíleli: ing. J. Havel / ÚML VŠE Praha, odd. politické ekonomie socialismu / kap. 9. a 29,

Vzdělaný ekonom marxista by neměl pouze dokonale znát kam až dnes dospěla marxisticko-leninská politická ekonomie. Měl by dobře znát i její historii: co předcházelo jejímu vzniku, jak se zformovala a jak se po té vyvíjela dál až dosáhla nakonec současného stavu. Tuto znalost historie svého vědního oboru by neměl mít jen pro znalost jeho historie jako takové . měl by ji mít hlavně proto, že mu umožňuje vidět reálněji jeho současný stav a dává mu jinak nenačerpatelné metodické pokyny jak ho dál rozvíjet a zdokonalovat.

Stejně tak by neměl vzdělaný ekonom marxista pouze dokonale znát kam až dnes dospěla marxisticko-leninská politická a jaká je její historie. Měl by dobře znát i kam až dnes dospělí její ideoví protivníci a odpůrci: buržoazní politická ekonomie a maloburžoazní ekonomické myšlení (včetně reformismu a revizionizmu ) a jaká byla jejich historie. Ani tyto znalosti by neměl mít jen pro ně samé. Měl by je mít hlavně proto, že mu umožňuje znalost historie nemarxistické politické ekonomie vidět reálněji její součastný stav a že mu znalost jejího současného stavu dává možnost nejen proti ní účinně bojovat, ale i ( a to především ) v konfrontaci s ní dál rozvíjet a zdokonalovat vlastní marxisticko-leninskou politickou ekonomii.

V. L Lenin /1870-1924/ rozvinul marxismus jako celek a v tomto rámci,věnoval nutně značnou pozornost i otázkám politické ekonomie. Hluboké znalosti ekonomické problematiky prolínají celým jeho dílem a ryze ekonomickým tématům samotným je věnována více než stovka jeho prací.

Leninova dílo navazuje na učeni K. Marxe a B. Engelse a jejich dílo doplňuje, aktualizuje, rozvijí a v některým momentech i překonává.

3 komentáře:

  1. Byvali skveli zak, a dnes veliky ucitel ! k tomu opravdu neni co dodat.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrá práce. Kolik to stálo? :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to jako povinná práce, opsána z nějakého článku v RP od Fojtíka

    OdpovědětVymazat