úterý 27. ledna 2009

Havlova skripta 1988

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE
Nositelka Řádu práce

ÚSTAV MARXISMU-LENINISMU

Dějiny ekonomických teorií

Na zpracování textu se podíleli: ing. J. Havel / ÚML VŠE Praha, odd. politické ekonomie socialismu / kap. 9. a 29,

Vzdělaný ekonom marxista by neměl pouze dokonale znát kam až dnes dospěla marxisticko-leninská politická ekonomie. Měl by dobře znát i její historii: co předcházelo jejímu vzniku, jak se zformovala a jak se po té vyvíjela dál až dosáhla nakonec současného stavu. Tuto znalost historie svého vědního oboru by neměl mít jen pro znalost jeho historie jako takové . měl by ji mít hlavně proto, že mu umožňuje vidět reálněji jeho současný stav a dává mu jinak nenačerpatelné metodické pokyny jak ho dál rozvíjet a zdokonalovat.

Stejně tak by neměl vzdělaný ekonom marxista pouze dokonale znát kam až dnes dospěla marxisticko-leninská politická a jaká je její historie. Měl by dobře znát i kam až dnes dospělí její ideoví protivníci a odpůrci: buržoazní politická ekonomie a maloburžoazní ekonomické myšlení (včetně reformismu a revizionizmu ) a jaká byla jejich historie. Ani tyto znalosti by neměl mít jen pro ně samé. Měl by je mít hlavně proto, že mu umožňuje znalost historie nemarxistické politické ekonomie vidět reálněji její součastný stav a že mu znalost jejího současného stavu dává možnost nejen proti ní účinně bojovat, ale i ( a to především ) v konfrontaci s ní dál rozvíjet a zdokonalovat vlastní marxisticko-leninskou politickou ekonomii.

V. L Lenin /1870-1924/ rozvinul marxismus jako celek a v tomto rámci,věnoval nutně značnou pozornost i otázkám politické ekonomie. Hluboké znalosti ekonomické problematiky prolínají celým jeho dílem a ryze ekonomickým tématům samotným je věnována více než stovka jeho prací.

Leninova dílo navazuje na učeni K. Marxe a B. Engelse a jejich dílo doplňuje, aktualizuje, rozvijí a v některým momentech i překonává.

Eurokandidátku ČSSD vede Jiří Havel, který chválil Stalina

Praha - Jiří Havel, který vede kandidátku ČSSD do evropských voleb, v 80. letech ve vysokoškolských skriptech pozitivně hodnotil sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Sociální demokraté se za Havla postavili, on sám nepovažuje svůj tehdejší text za problém.

Havel do skript, vydaných v roce 1988 Vysokou školou ekonomickou, napsal, že nelze přehlédnout "reálné ekonomické vymoženosti, které nesou Stalinovu pečeť". MfD připomíná, že Stalinovy metody i ekonomické experimenty podle historiků vedly ke smrti milionů lidí.

"Nic jiného v té době napsat nešlo. Text jsem psal, aby učebnice mohla vyjít," řekl deníku Havel. Skripta přitom vznikala v době, kdy už se v tehdejším Sovětském svazu uskutečňovala perestrojka Michaila Gorbačova.

"Jsem zaskočen náhlým kádrovacím úsilím MF Dnes," uvedl Jiří Paroubek ve stanovisku, které má ČTK k dispozici. Ve stanovisku se Paroubek zastává také dvojky sociálnědemokratické eurokandidátky Richarda Falbra. Podle MfD sice ČSSD ukládá svým kandidátům, aby předložili čisté lustrační osdvědčení, po Falbrovi je ale nepožaduje s tím, že už jednou evropskými volbami prošel. Falbrovo lustrační osvědčení je však kvůli jeho práci pro Státní bezpečnost pozitivní.

Paroubek na základě informací, které přinesla MfD, vyzval média, aby "zanechala podobných praktik hodných komunistických aparátčíků". Falbr i Havel podle něj během posledních dvaceti let svou veřejnou nebo vysokoškolskou činností prokázali, že "jsou lidmi na svém místě."

Dvaapadesátiletý Jiří Havel byl před rokem 1989 členem KSČ, do sociální demokracie vstoupil v roce 1997. Působil mimo jiné ve vedení Fondu národního majetku, v roce 2006 byl v Paroubkově vládě vicepremiérem pro ekonomiku. Nyní vede kandidátku ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu.

Richard Falbr byl před rokem 1989 členem KSČ, v roce 1990 vstoupil do ČSSD. Působil jako předseda ČMKOS, nyní je poslancem Evropského parlamentu. V roce 1994 obdržel pozitivní lustrační osvědčení.


www.ctk.cz

Třeba i s komunisty